6 Mart 2020 Cuma

KENTİN HAFIZASINA BİR ANIMSATMA – İZMİRDE YÜKSEK YAPILAR



KENTİN HAFIZASINA BİR ANIMSATMA – İZMİRDE YÜKSEK YAPILAR

İzmir de son yıllarda tartışma konusu edilen ve aslında ortaya çıkan son halleri ile tartışmaya değer yüksek yapı gelişmeleri kentin bu aşamaya geliş öyküsünün yazılmasına zemin hazırlamakta. Ülkenin 1980 sonrası iktisadi, politik ve mekânsal değişimin bir parçası olarak irdelenmesi ve değerlendirilmesi gereken bu öykü, kuşkusuz dönemin diğer sosyal, siyasal ve kentsel gelişmelerinden bağımsız olarak ele alınamaz. Konunun kentsel, mekânsal ve mimari boyutlarıyla derinlemesine araştırılması, çözümlenmesi ve bu bağlamda gelinen aşamanın değerlendirilmesi kent için önemli.
Bu anımsatmada çok boyutlu sürecin, İzmir kentine dair yalnızca ve kısaca sorunlu kentsel projeler ile yüksek yapılara dair planlı-plansız gelişmeler, yapılmış olan planlama çalışmaları ve projeler kısmına değinilecektir.

İzmir kentinde yapılan ilk yüksek yapılar 
1980 lerin ortalarında İzmirde ilk yüksek yapı kararı, dönemin iktisadi politikalarının kente bir yansıması olarak ve turizmi teşvik uygulamaları sonunda ‘’İzmir Gökdelenler Kenti Olacak’’ hevesi kapsamında Çankaya Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde Belediyenin mülkiyeti olan arsada yine belediyenin hissedar olarak katıldığı bir şirket tarafından gerçekleştirilen Hilton Oteli için alınmıştır. Bina 1980 lerin sonunda tamamlanmıştır. Aynı yıllarda Basmane Eski Garaj alanında turizm amaçlı yüksek yapı Fransız mimar Parrat tarafından projelendirilmiş, ruhsatsız olarak temel atılması aşamasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Yine aynı yıllarda ikinci yüksek yapı bir otel binası olarak Alsancakta yapılmıştır.
1989 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir kentinin 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonunu yapmıştır. Bu planda kentin Bayraklı, Salhane, Halkapınar ve Liman Arkası Bölge ile Alsancak Bölgesi Merkezi İş Alanı (MİA) olarak tanımlanır. Özetle Ticaret, konut, turizm vb. işlevler bu bölgelerde yer alabilecektir. Ancak plan kademelerinden 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları bir bütün olarak hazırlanmaz. (İBŞB nin yapmış olduğu bu 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu, Büyükşehir Belediyelerinin 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı yapma yetkisi bulunmadığı gerekçesi ile 2002 yılında Danıştay tarafından iptal edilmiştir.)

1990 lı yıllara İzmir Kentinin Kabus Yılları denebilir.
1990 lı yıllar İzmir Kenti için önerilen ve bir bölümü inşaat aşamasına getirilmiş olan çok önemli kentsel problemler yaratacak projelerin tartışıldığı, büyük kent mücadelelerinin yapıldığı ve bu çok büyük yanlışlıkların bir bölümünün ancak yargı kararlarıyla önlenebildiği, diğer yandan kentin her bölgesinde parsel ölçeğinde yüksek yapı kararlarının alındığı kabus yılları olmuştur denebilir.
Söz konusu proje ve kararlar ile uygulamalardan öne çıkanların bazıları; Konak Alanında Galleria adında Alışveriş Merkezi Binası, İzmir Çeşme Otoyolunun İkiztepeler, Konak, Alsancak, Halkapınar, Bornova Kent İçi Geçişi (KORDON YOLU), Basmane Garının çatısını yırtarak Fevzipaşa Caddesi Üzerinden Konak Alanına ve alanı diyagonal geçerek Bahribaba Parkına ulaşan Hafif Raylı Sistem Viadüğü, İzmir Körfez Köprüsü, Havagazı Fabrikası arsası, Üçkuyular Eski Troleybüs Deposu arsası, Eski İtfaiye Binası arsası, Bayramyeri Pazaryeri arsası vb. Belediye Mülkiyetindeki kamu arsalarının satışı girişimi, Basmane Eski Garaj alanının satışı, Elektrik Fabrikasının sökülüp yıkılması, Çiğli Mavişehir bitişiğindeki hazine arazilerinin (ballı takas olarak adlandırılan) takas girişimi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınmış çok sayıda tarihi sit, doğal sit ve tek yapı ölçeğinde kültür varlığı  tescil kararlarının iptal girişimleri, Bucada hazine arazilerinin bazı vakıflara tahsis girişimi, İnciraltı lagününde Turizm Merkezi planı, İnciraltında Mevzi Plan onamaları gibi, bir kısmı merkezi yönetimin bir kısmı yerel yönetimin, bir kısmı da her iki idari yapının ortak öneri ve girişimi olan projeler kentin tartışma gündemlerini oluşturmuştur.  Kentte yerel yönetim ve meslek kuruluşları, diğer kurumlar arasında gerilimli tartışmalar yaşanmıştır. Örneğin yerel yönetim bütün koruma kurulu kararlarını iptal yolunda davalar açmıştır.
Özetle değinilen her bir proje ve girişimin tek tek ayrıntılı öykülerinin yazılmasında İzmir kentinin kentsel gelişme sürecinin bir kesiti olması ve Mimarlar Odası ve diğer meslek odaları öncülüğünde kentlilerin kentine sahip çıkma bilinci açısından çok büyük yararı olacağı söylenebilir.

Parsel ölçeğinde yüksek yapı kararları;
Doksanlı yılların ortalarına gelindiğinde 89 Nazım Plan revizyonunda MİA olarak tanımlanan bölgelerde talep eden parsellerin imar planları, Revizyon Nazım İmar Planı esas alınarak parsel ölçeğinde değerlendirilip E:2.5, E:3 gibi yoğunluk kararları ve hmax: (yükseklik) serbest ve çekme mesafeleri verilerek oluşturulan yapılaşma kararları yine parsel ölçeğinde alınmaktadır. Bayraklı Salhane Liman arkası bölgenin bu anlayışla geliştirilmesi hedeflenir. Belediyenin mülkiyetindeki Eski Mezbaha alanı iki ayrı parsel olarak bu çerçevede ihale ile satılır. Bölgede ilk yüksek yapı olan Tepekule Kongre Merkezi bu süreçte inşa edilmiş, kıyıya yakın Altınyol üzerinde bir başka yüksek yapının inşaatı başlamıştır.
Aynı yıllarda Belediye Meclisinde alınmış olan otopark yönetmeliği teşvik kararı kapsamında konut yapılarında kendi gereksiniminin en az üç katı, iş yeri yapılarında en az bir katı fazla otopark yapmak koşulu ile talep eden parsellere yüksek yapı izinleri verilmiştir.
Çankaya ve Alsancak bölgesine günümüzde görülen yüksek yapılar bu karar kapsamında parsel ölçeğinde plan değişiklikleri ile gerçekleşmiştir. Zemin katları ticaret, sonraki ilk 4-5 katı otopark olarak neredeyse parselin tamamına inşaat izni verilerek ve üst katları konut ya da işyeri olarak yapılmışlardır. İnciraltı bölgesinde mevzi plan kararı kapsamında otel olarak bir yüksek yapı ve AVM yapılmıştır.
Çoğunluğu işlevini tamamlamış eski endüstri yapıları ve bu yapıların büyük parsellerinden oluşan Turan, Salhane, Liman Arkası bölgenin, Turan kesiminde Petrol Ofisi, Turyağ alanlarının, Salhane kesiminde Piyale, Kula Mensucat, Tekel, İş Bankası, Eski Mezbaha alanlarının, Liman arkası kesiminde Şark Sanayi, Tariş, DDY alanlarının ve Havagazı Fabrika alanının parsel ölçeğinde ve ayrı ayrı mevzi plan talepleri gündeme gelmektedir. (Havagazı Fabrikası alanı bu çerçevede diğer birçok belediye mülkü ile birlikte satışa çıkarılmıştır.)
Havagazı ve Elektrik Fabrikalarının makine ve donanımları bu süreçte sökülmüş, satılmış, bu nedenle binaları da büyük oranda tahrip edilmiştir.
  

                                                                                                                                       
Bu aşamada Mimarlar Odası İzmir Şubesinin başvurusu üzerine İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Liman arkası bölgede Havagazı Fabrikasını, Elektrik Fabrikasını, Şark Sanayi tekstil Fabrikasını, Sümerbank Fabrikasını, bazı antrepoları, DDY yapılarını korunması gerekli Endüstri Mirası Yapılar olarak tescil etmiş, bölgedeki çok sayıda sivil mimarlık örneği yapı da kültür mirası kapsamında tescil edilmiştir. İzmir BŞB si bu tescil kararının iptali için dava açmış ancak yargı iptal talebini reddetmiş tescil kararları korunmuştur.
KTVK Kurulu tarafından alınmış tescil kararları sonucunda Liman Arkası bölgede farklı farklı mülkiyetler için farklı zamanlarda parsel ölçeğinde alınmaya çalışılan yüksek yapılaşma öngören plan kararları uygulanamaz hale gelmiştir.

1999 Yerel seçimleri;
İzmir kentinde, yukarıda bir bölümüne özetle değinilen ve çoğu yargı kararları ile planlama ilkelerine, şehircilik bilimine, kamu yararına aykırı bulunarak iptal edildiği için yarım kalmış projeler nedeniyle, birikmiş olan büyük kentsel sorunların yaşandığı süreç sonunda, 1999 yılı Mart ayında Yerel seçimler yapılmış ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına Ahmet Piriştina seçilmiştir.
Yazıda özetlenmeye çalışılan 80-90 lı yılların yanlış kentsel projeleri ve yüksek yapılaşma talepleri ile aynı eğilimlerin sürme beklentisi Piriştina dönemine de yansımıştır. Ancak örneğin yol yapılması amacıyla doldurulan, bütün kordon boyunca insan yüksekliğini aşan ve denizle kentin ilişkisini koparan taş-toprak dolgu yığını gibi gerek yarım kalmış kentsel projelerin gerekse taleplerin bir plan bütünlüğü içinde ele alınması ve bu kapsamda değerlendirilmesi, yönetilmesi politikaları oluşturulmuştur. Planlamaya dair, Ulaşıma dair, yeşil alanlara dair, kültüre dair, kentin yeniden kıyı ve denizle ilişkisinin kurulmasına dair politikalar kapsamında temel stratejiler belirlenmiştir.

Piriştina döneminde İzmir Kenti mekansal gelişme ve koruma alanlarına yönelik belirlenen temel stratejiler;
. İzmir’de kentsel kimliğin korunması ve geliştirilmesi
. Kentin kimliğini oluşturan tarihi alan ve mimari-kentsel ögelerin korunması ve geliştirilmesi
. Kentin kimliğine katkı yapacak mekânsal düzenlemelerin geliştirilmesi ve uygulanması
. Körfez kentinde kıyıların rekreasyon amaçlı geliştirilmesi düzenlenmesi
. Merkez alanda ve kıyıda yaya kullanımına dair düzenlemelere öncelik verilmesi
. Kentin doğal alan ve ortamlarının, su havzalarının, tarım ve orman alanlarının korunması
. Belediye bünyesinde Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü kurularak korumaya    kurumsal bir nitelik kazandırılması.
. Kent içi ulaşımın bütünleştirilmesi ve raylı sistemlerin geliştirilmesi.

Bu stratejiler kapsamında 1999-2004 yıllarında uygulanan proğramların bazıları;

Kentin yeniden Denizle Buluşturulması Proğramı;
Konak alanı Düzenlemesi, Pasaport Düzenlemesi ve seyir terasları, Kordon rekreasyon Alanı düzenlemesi, Meles deltası, Bayraklı ve Bostanlı Rekreasyon alanları düzenlemeleri gerçekleştirilmiş İzmir kenti denizle buluşturulmuştur. Doğal Yaşam Parkı Konsepti oluşturulmuştur.


Kültür Proğramları; A.A. Saygun Sanat Merkezi, İzmir Sanat Merkezi, Eski İtfaiye Binasının Kent Arşivi Müzesi Olarak Restorasyonu, Arkeolojik kazıların desteklenmesi, Koruma Kurulu tescil Kararlarına katılım, Sayaç Atölyesi Restorasyonu, Bornova Murat köşkü Restorasyonu, Alsancak Göztepe Sokak sağlıklaştırma uygulamaları vb. Okulların bakım, onarım ve restorasyonları yapılmış, Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü kurulmuştur. Tarihi Çevrede Koruma Ödülleri proğramı başlatılır.


           
İzmir Kenti Bütünleşik Ulaşım Proğramı; Deniz Ulaşımı Devralınmış, İzdeniz işletmesi kurulmuş, Alsancak İskelesi Yapılmış, DDY+ İzban Banliyö Hattı Projesi, Metro, Otobüs filosu ve ulaşım türlerinin bütünleştirilmesi çalışmaları yapılmıştır.

İzmir Yeni Kent Merkezi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı;
İzmir Liman Bölgesi Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması
Yukarıda özetle değinilen ve Turan, Bayraklı, Salhane, Liman Arkası Bölgeyi içeren bölümünde, eski endüstri yapılarının işlevini tamamlamış olması ile oluşan gelişmeler, eğilimler ve taleplerin plan bütünlüğünde yönetilmesi politikası benimsenmiştir. Bu politikanın uygulanması ve planlama sürecine katkı sağlamak amacıyla İzmir Liman Bölgesi Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması gerçekleştirilmiştir. Yarışma şartnamesinde;
Bu yarışmanın amacı, İzmir Liman bölgesindeki kentsel mekan ve mimari karakterin geliştirilmesinde yararlanılacak fikirler elde etmek, kente daha çağdaş bir imaj kazandırmak ve İzmir'in gelişen uluslararası statüsü içinde liman bölgesinde yeni bir kent merkezi oluşturmaktır.
Yarışmadan Büyükşehir Belediyesi'nin beklentisi gerek planlama yeteneği gerekse fiziksel cazibesinin vereceği ilhamla, gelişme için güçlü bir inisiyatif elde etmektir. Böylelikle yarışma alanı, zaman içinde kentin yeni yüzünü yaratacak merkezi kentsel alan olacaktır. Burası bir iş, ticaret, yönetim, kültür ve dinlence alanı olacaktır. Geliştirilmesi öngörülen iki küçük alan dışında konut yerleşmeleri olmayacaktır.
Belediye'nin bir başka beklentisi ise yarışma alanında öngörülen gelişmenin ve yapı faaliyetlerinin eski kentin merkezindeki baskıları azaltacağı ve böylelikle korunmasına katkıda bulunacağı doğrultusundadır. Yeni projelerin, 21 inci yüzyıl İzmir'i için bir bakıma bir üçüncü İzmir için, tarihi kentin mevcut değerlerini olumsuzlamaksızın, bir karakter yaratması beklenmektedir.
Yarışma sonunda Nazım İmar Planı çalışmaları, ödül grubuna seçilen bütün projeler değerlendirilerek, yarışmayı kazanan Avusturyalı Mimar Brandi, Prof.Dr. Doğan Kuban, Prof.Dr. Raci Bademli danışmanlığında İBŞB planlama ekibince yürütülmüştür. Plan danışma kurulu oluşturulmuş, danışma kurulunda Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası yer almışlar ve sürece sürekli olarak katılmışlardır. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı 2003 yılında onaylanmıştır.
Onaylanan Yeni Kent Merkezi Planında özetle; alanda yüksek yapıların da yer alabileceği esneklikte, Turan da eski endüstri tesislerini olduğu bölgeye Turizm, Ticaret işlevi getirilmiş, KAKS:3.5, TAKS: 0.30-0.50, hmax: serbest ve 5000m2 den küçük parsel oluşturulamayacağı, Salhane bölgesinde kıyıya en yakın imar  adaları için Turizm, Ticaret işlevi ve TAKS: 0.20- 0.40, KAKS:3 , hmax: serbest ve 5000m2 den küçük parsel oluşturulamayacağı, Manas bulvarı doğusunda kalan bölge MİA (Merkezi İş Alanı) TAKS:0.30-0.50, KAKS:3.5, hmax serbest, bu alanda toplam alanın 1/3 ünden fazla konut olamayacaktır, Liman arkası bölgede Şehitler caddesi-Liman caddesi arası bölgeye Turizm, Ticaret işlevi getirilmiş, KAKS:3., TAKS: 0.30, hmax: serbest ve 5000m2 den küçük parsel oluşturulamayacağı, Şehitler caddesi güneyinde Turizm, Ticaret Kültür işlevi ve TAKS: 0.50 ve KAKS: 3 ve 3.5 , hmax: serbest ve 5000m2 den küçük parsel oluşturulamayacağı kararları getirilmiştir.
Planlama alanında yapılacak yapıların dar cepheleri deniz yönünde olacaktır. Plan kararlarına göre öngörülen yoğunluklar ile bu alanda isteyen yatırımcı binasını 8-14 kat olarak da yapabilir. Bir başka ifadeyle bu planın kararlarında yüksek yapı yapılması zorunlu değildir.
Liman arkası bölgede yer alan ve endüstri arkeolojisi mirası olarak tescil edilmiş olan Havagazı Fabrikası ve Elektrik Fabrikaları, Kültürel kullanım içeren özel proje alanı olarak tanımlanmıştır. Aynı statüde koruma kararı bulunan Sümerbank Fabrikası alanına kültürel kullanım olarak Özel Proje Alanı-Endüstri Arkeolojisi Müzesi ve Kongre Merkezi-Eğitim kararı getirilmiştir.
Planın bir başka kararı ve hedefi ise bu alanlarda daha alt ölçeklerde Kentsel Tasarım Yarışmaları önerisidir. Bugüne kadar alanda bu konularda yarışma düzenlenememiştir.
Yeni Kent Merkezi Planı döneminin en önemli politikalarından birisi bu planla birlikte yüksek yapıların bu bölge ile sınırlandırılmasıdır. İzmir kentinin diğer bölgelerinde yüksek yapı yapılamayacağı politikası benimsenmiştir.
28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde yeniden İBŞB Başkanı seçilen Ahmet Piriştina iki buçuk ay sonra 15 Haziran 2004 tarihinde vefat etmiştir.
2005 yılında Yeni Kent Merkezi Planında; mülk sahiplerinin açtığı davalar sonucunda parsel ölçeğinde minimum parsel kararını iptal eden yargı kararları kapsamında yeni düzenlemeler ve talepler üzerine yoğunluk artışı getiren değişiklik yapılmış, bu değişiklik dava konusu edilmiş, mahkeme yoğunluk artışı kararlarını uygun bulmayıp plan değişikliğini iptal etmiştir. Yapılan yeni düzenlemeler ile Plan 2008 lerde yeniden onaylanmıştır. Sonraki yıllarda Planda farklı tarihlerde değişiklikler yapılmış bu süreç sonunda günümüze gelinmiştir.

Günümüzde Yüksek Yapıların gelişmesi;
Günümüzde İBŞB yönetimi tarafından, kendi dönemlerinde yeni yüksek yapı kararı verilmediği, kent planlarında önceki yıllarda verilmiş yüksek yapı kararlarının ise süreceği açıklamaları yapılmaktadır. Ancak İzmir Bornova Mansuroğlu mahallesinde 19.12.2008 tarih 2217 sayılı İBŞB meclis kararı ile yapılan plan değişikliğinde, h max.: serbest kararı alınmıştır. Bu plan değişikliği sonucunda Ankara caddesi üzerinde Bayraklı Tower inşa edilmiştir.

             
          
Yine İBŞ. Belediyesi tarafından 2013 yılında onaylanan Alsancak-Kahramanlar 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında; Çankaya, Alsancak bölgesinde 3000m2 parsel büyüklüğünü sağlama koşulu ile yüksek yapı yapılabileceğine dair plan notu bulunmaktadır.
Nazım İmar Planında yapılan düzenleme ile bir holdingin yüksek yapı yapabilmesi için kamuya ait mevcut taşıt yolu imar adasına katılarak parsel 3000m2yi sağlar hale getirilmiştir. Bu planın mahkeme tarafından iptal edilmesi sonucunda basına yansıyan yüksek yapı yapılamamıştır, Planı mahkemenin iptal etmesine rağmen, 16.11.2015 tarihinde bu Plan bir kez daha onaylanarak yüksek yapı kararında ısrar edilmektedir.
Yine 2015 yılında İBŞB tarafından yapılan, 1/5000 ölçekli Karabağlar Nazım Planında da ‘’hmax: serbest’’ kararı getirilerek yüksek yapılara olanak sağlanmaktadır. Bu uygulamalar yapılmış olan açıklamayı geçersiz kılmaktadır. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Merkezi idarenin İzmir kentinde yüksek yapı planları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafındanda, Bostanlı Mavişehir, Bornova ve başka alanlarda plan değişikli yapılarak yüksek yapılara olanak sağlanmaktadır. Onaylanan bu planlar ile kentin bütün bölgelerinde yüksek yapılar ortaya çıkmaktadır.
Örneğin Mavişehirde eski Emlak Bankası mülkiyetinden TOKİ mülkiyetine geçen ve TOKİ tarafından satılan alanları kapsayan ve yürürlükte bulunan imar planlarında yüksekliği 2 kat olarak belirlenmiş alanları içeren imar adalarında, yoğunluğu artıran ve bina yüksekliğini 32 kata çıkaran plan değişiklikleri yapılabilmektedir.
            

                                                   
Diğer yandan yine Merkezi İdare tarafından Mekansal Plan Yapım Yönetmeliğinde yapılan tanımlamalar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde getirilen emsal harici alanlar tanımı (son değişiklikte %30 ile sınırlanmış olsada) ve kat yüksekliklerinin artırılması gibi değişiklikler ile Kent Planlarının öngördüğü yapı yoğunlukları önemli oranda artırılmaktadır. Yapılar yükseldikçe bu oranlar daha da artmaktadır. Bir anlamda İmar ve planlama mevzuatında yapılan bu değişikliklerle yüksek yapılaşma teşvik edilmektedir denebilir.
Yukarıda çok kısaca anlatılan planlama süreçleri sonucunda İzmir de yapılmış ve yapılmakta olan yüksek yapıların mimari tasarımlarının eleştirisi ise, yeni yazıların konusu olarak ele alınabilir.  Kasım 2017
Hasan Topal-Mimar

KONAK KEMERALTI İKTİSADİ DURUM

  KONAK- KEMERALTI İKTİSADİ DURUM MEKAN İLİŞKİSİ ve BİR UYARI İktisadi durum ile mekan arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bir başka ifade ...