2 Ekim 2019 Çarşamba

MEKAN ve İDEOLOJİ


MEKAN İDEOLOJİKTİR

(KÜLTÜRPARK KAMUYA AÇIK BİR PARK ALANIDIR)

Sanatlar, yanlış üzerine inşa edilmeyecek kadar değerlidir.

Kurucular; yakılıp, yıkılıp tahrip edilmiş bir coğrafyada ve bağımsızlık savaşından 5 ay sonra, İzmir İktisat Kongresinde coşkulu, özgüvenli bir iktisadi savaşı, yerli olan ile ve üreterek küresele eklemlenmenin proğramını yazmışlardır. Bir başka öncelikli proğram ve hedef ise;  Genç Türkiye Cumhuriyetinin Çagdaş imajını temsil edecek Modern Kenti inşa etmek olarak belirlenmiştir.

Bu bağlamda Kültürpark Cumhuriyetin kentleşme politikalarının günümüze yansıyan en önemli kamusal kentsel mekanlarından biridir. Cumhuriyeti kuran kadroların kente bakış ideolojilerinin, yine günümüze de esin kaynağı oluşturan mekânsal bir yansımasıdır.

                                                  İzmir Şehri Planı 1926-27
Kentin mekânsal, iktisadi, kültürel tarihindeki önemi gibi birçok niteliğinin yanı sıra salt bu nedenle dahi Kültürpark çok duyarlı, dikkatli, özenli, olunması ve korunması gereken bir alandır. Bu özellikleri nedeniyle ‘’Tarihi Sit Alanı’’ olarak yasal koruma mevzuatı kapsamındadır.

Kültürpark, geçici yada kalıcı olarak, kültürpark işlevi dışında çeşitli amaçlara tahsis edilebilecek, yeni yapılar yapılabilecek bir alan,  bir imar parseli olarak görülemez. Bir kent parkını böyle gören anlayış özürlü, sorunlu bir ideolojik anlayış olacaktır.

Çok özetle değinilen nitelikleri nedeniyle, Kültürparkın Kültürpark işlevi dışında amaçla kalıcı-geçici tahsisine önce akademik kadroların, kültür, sanat insanlarının karşı çıkması gerekir toplumsal rolleri açısından.

Çifte standartlı, ikili ahlak yapısına düşmeden soruna ilkeli bakılması, gerekir. Aksi durumda yarın birileri de kendi siyasetine yakın duran bir işleve kalıcı-geçici tahsis ederse sesiniz çıkamaz olur.
Kültürpark yürürlükte bulunan planlarda Kültürpark alanıdır.  Eğitim tesisi alanı ya da üniversite alanı değildir.

Kültürpark, işgal eden yapılardan, betondan arındırılarak bir ‘’kent parkı’’ ve aktif yeşil alan olarak süratle kentlinin mekânsal, kültürel kullanımına sunulmalıdır.
Hasan Topal
12 Temmuz 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KONAK KEMERALTI İKTİSADİ DURUM

  KONAK- KEMERALTI İKTİSADİ DURUM MEKAN İLİŞKİSİ ve BİR UYARI İktisadi durum ile mekan arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bir başka ifade ...