2 Ekim 2019 Çarşamba

HUKUK, AKIL ve BİLİM DIŞI BİR KENTSEL ÇEVREDE

HUKUK, AKIL ve BİLİM DIŞI BİR KENTSEL ÇEVREDE YAŞAMAK ve BUHARLAŞAN KAMU ALANLARI
Yürümeye başlıyorsunuz; karşınıza önceki imar planlarında
2 kat ve konut alanı kararı bulunan imar adalarında mahkemelerin defalarca iptal ettiği, ancak bir şekilde yapılması başarılan plan değişikliği ile 30 kat'a çıkarılmış rezidans binaları ile karşılaşıyorsunuz.
Elli metre ileride ve İmar planlarında Kamu kullanımına ayrılmış Temel Eğitim Tesisi alanı yine imar planı değişikliği yöntemiyle ve yine yargı kararlarına rağmen plan değişikliği ile kamuya ait olmaktan çıkarılıp Özel Eğitim Tesisine dönüştürülen dört katlı okul yapısını görüyorsunuz.
Biraz daha ilerlediğinizde İmar Planlarında kamuya ait Sağlık Tesisi Alanı olarak belirlenmiş alanda, yine çok bilinen imar planı değişikliği yöntemiyle Özel Eğitim Tesisi alanına dönüştürülmüş bir özel okul yapısı sizi karşılıyor.
Yürümeye devam ettiğinizde yine kamuya ait Sosyal Tesis Alanı olarak ayrılmış bir alanda yine bir Özel Eğitim yapısı karşınıza çıkıyor. İlginç olan bu özel eğitim yapılarının öğrencilerinin tamamına yakını servislerle ya da özel araçlar ile bu okullara ulaşabilmekteler. Okulların dağılış saatlerinde oluşturulan trafik sıkışıklığı ve öğrenciler için trafik güvenlik sorunu tehdit edici boyutlarda.
İki yüz metre daha yürüdüğünüzde imar planlarında Kamuya Açık Yeşil Alanın bir AVM nin özel otoparkına döndürülmüş kullanımı sizi karşılıyor. Biraz daha ileride yine kamuya ait bir açık yeşil alan yine plan değişikliği yöntemi ile ticaret alanına dönüştürülmüş, mevcut ve halkın kullanımına açık olan park alanı duvarlar ile çevrilmiş, içerisine yapılar yapılmış.
Kamuya ait Eğitim Tesisi alanı, Kamuya ait Sağlık Tesisi alanı, Kamuya ait Sosyal Tesis alanı ve Kamuya ait Yeşil alanlar buharlaştırılmış.
Canınız sıkılıyor dönüp yapılaşma olmayan alanlara yürüyorsunuz o da ne, bir bakıyorsunuz Kuş Cenneti olarak bilinen Sulak Alanın devamı niteliğindeki Birinci Derece Doğal Sit Alanının koruma ve hukuki statüsü değiştirilmiş. Koruma alanı tabelası bile kaldırılmış.
Yürürlükte bulunan İmar Kanununu, İmar Yönetmeliğini, Mekansal Plan Yapım Yönetmeliğini, Kamu yararını ve planlama ilkelerini, yargı karalarını okuyup bu hukuki düzenlemelerde yukarıdaki örneklerin yapılamayacak ve olmaması gereken kentsel gelişmeler olduğunu görüyorsunuz ve mevzuatınızla rahatlıyorsunuz. Hukuk dışı gelişmeler ise devam ediyor.
Yaklaşık 1 km. yarı çaplı bir alanda karşınıza çıkan bu hukuk ve bilim dışı kentsel gelişmelere bakınca, kentin mekan kalitesinin kentlinin yaşam kalitesini doğrudan ve olumlu yönde etkilediğine dair evrensel normları yaşadığınız kente aplike etmekte yoruluyorsunuz. Çünkü yaşam kalitenizi destekleyecek kamusal mekanlar buharlaşmış.
Hasan Topal
18 haziran 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KONAK KEMERALTI İKTİSADİ DURUM

  KONAK- KEMERALTI İKTİSADİ DURUM MEKAN İLİŞKİSİ ve BİR UYARI İktisadi durum ile mekan arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bir başka ifade ...